Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ

ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΓΥΑΛΙΩΝ ΗΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ ΣΑΣ

SUNGLASSES

Όλα αυτά τα χρόνια όλοι μας φοράμε γυαλιά ηλίου κάθε φορά που βγαίνει ο ήλιος,  γνωρίζουμε όμως γιατί η χρήση γυαλιών ηλίου είναι τόσο σημαντική;  Δεν είναι μόνο ότι προστατεύουμε τα μάτια μας από το έντονο φως, υπάρχουν επίσης τεράστια οφέλη για την υγεία όταν φοράμε τα γυαλιά ηλίου.

Είτε μετράτε ακόμα τις μέρες μέχρι τις ηλιόλουστες καλοκαιρινές διακοπές σας, είτε πηγαίνετε για σκι κατά τη χειμερινή περίοδο, τα γυαλιά ηλίου είναι το καλύτερο αξεσουάρ που μπορείτε να έχετε μαζί σας. 

Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα όλο το χρόνο, όχι μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες! Εξάλλου, ακόμη και τον χειμώνα, ο ήλιος μπορεί ακόμα να λάμπει έντονα. 

Τα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας μπορεί να μην είναι τόσο υψηλά το χειμώνα, αλλά ο ήλιος μπορεί να έχει επιζήμια επίδραση στην υγεία των ματιών σας με την πάροδο του χρόνου.

Sun

ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ;

Τις ημέρες που έχετε ξεχάσει τα γυαλιά ηλίου σας, πιθανότατα ξοδεύετε τις περισσότερες ώρες να προστατευτείτε από τον έντονο φως, κάτι που είναι πολύ απογοητευτικό και συνάμα εκνευριστικό! Η προστασία των ματιών σας από τον ήλιο όχι μόνο θα αποτρέψει αυτό να συμβεί, αλλά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο οφθαλμικών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης και ο εκφυλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία (1).

 

Αυτό συμβαίνει επειδή η υπερβολική έκθεση σε ακτίνες UVA και UVB μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των ματιών σας(2). Είναι σημαντικό λοιπόν να επενδύσετε στο σωστό ζευγάρι γυαλιών ηλίου για τις ανάγκες της όρασης σας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι φακών ηλίου, όπως οι πολωτικοί, οι χρωματισμένοι, αλλά και οι φακοί με επίστρωση καθρέπτη, όλα με διαφορετικά οφέλη και στυλ.

ΠΩΣ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ ΣΑΣ;

Τα γυαλιά ηλίου δεν προστατεύουν απλώς τα μάτια σας από έντονο φως και την αντηλιά. Είναι σημαντικά εργαλεία για τον αποκλεισμό των βλαβερών ακτίνων UV και την αποτροπή τους να φτάσουν στα μάτια σας. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι φακών ηλίου με διαφορετικά οφέλη που ταιριάζουν στις ατομικές σας ανάγκες.

 

Οι πολωτικοί φακοί είναι σε θέση να προσφέρουν τη μέγιστη προστασία από το έντονο φως, αλλά και το υπεριώδες. Το έντονο φως ή η αντήλια μπορεί να σας απασχολήσει όλο το χρόνο με τη διάχυση φωτός από επίπεδες επιφάνειες όπως δρόμους, νερό, χιόνι ή πάγο. Αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο εάν οδηγείτε ή κάνετε σκι στο βουνό!

Skiing

Εάν νιώθετε ενόχληση από το έντονο φως, είναι πιθανό να το αντιμετωπίζετε τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Μπορεί να είναι βολικό να έχετε ένα ζευγάρι πολωτικών φακών στις μέρες με έντονη ηλιοφάνεια. Αυτός ο τύπος φακού θα αποκλείσει το οριζόντιο φως που ανακλάται από τις επίπεδες επιφάνειες, εξαλείφοντας έτσι την εκτυφλωτική λάμψη. Τα γυαλιά Xperio Polarized έχουν το υψηλότερο επίπεδο προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία στη σειρά φακών μας(3).

 

Οι χρωματισμένοι φακοί είναι ένας κομψός και αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσετε τα μάτια σας από τον ήλιο. Μπορείτε ακόμη και να έχετε μια προοδευτική (degrade) απόχρωση που να κάνει τους φακούς σας πρακτικούς και μοντέρνους, δηλαδή μια σκουρότερη απόχρωση στην κορυφή που γίνεται όλο και πιο ελαφριά προς το κάτω μέρος του φακού. Οι χρωματισμένοι φακοί μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της φυσικής αντίληψης των χρωμάτων, βελτιώνοντας την όρασή σας και προστατεύοντας ταυτόχρονα τα μάτια σας από το υπεριώδες φως.

Sunglasses

Επιλέξτε από μια σειρά χρωμάτων όπως καφέ, γκρι, γκρι-πράσινο ή μπορντό για ένα ζευγάρι φακών ηλίου που παρέχουν άνετη, προστατευμένη όραση ενώ, είναι και μοντέρνα. Μειώνουν την φωτεινότητα, διατηρώντας ταυτόχρονα τη διαύγεια και την αντίθεση των χρωμάτων.

Προσθέστε την επίστρωση του καθρέφτη για εντυπωσιακή εμφάνιση. Τα E-Mirror UV μπορεί να συνδεθούν με τα προϊόντα Xperio Polarized και Essicolor, ώστε να μπορείτε να επωφεληθείτε είτε από την εξάλειψη αντανάκλασης είτε της μείωσης της έντονης ηλιοφάνειας, ενώ παράλληλα ακολουθείτε τις τάσεις της μόδας.

ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΙΝΑΙ Η UV ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ ΣΑΣ;

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την τοποθεσία, το περιβάλλον και την ώρα της ημέρας ή του έτους. Για παράδειγμα, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι μεγαλύτερη όσο πιο κοντά είστε στον ισημερινό, καθώς και όταν ο ήλιος είναι στο ψηλότερο σημείο στον ουρανό. Συνήθως μεταξύ 10 π.μ. - 4 μ.μ.

 

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία συμβαίνει σε μεγάλους ανοιχτούς χώρους και ιδιαίτερα σε επιφάνειες που ανακλάται το φως. Γνωρίζατε ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία θα μπορούσε να διπλασιαστεί εάν οι ακτίνες UV αντανακλώνται από το χιόνι ή σε μια παραλία ;

 

Ακόμα και με χαμηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας, συνιστάται να φοράτε γυαλιά ηλίου εάν είστε έξω στο έντονο φως. Η υπερβολική έκθεση μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε προβλήματα υγείας των ματιών, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν είχαν ληφθεί τα σωστά μέτρα. Είναι σαν να κάνει κάποιος ηλιοθεραπεία και δεν βάζει αντηλιακή κρέμα.

SUN PROTECTIVE LENSES
ΦΑΚΟΙ ΗΛΙΟΥ

(1) McCarty CA, Taylor HR. Μια ανασκόπηση των επιδημιολογικών στοιχείων, που συνδέει την υπεριώδη ακτινοβολία και τον καταρράκτη. Dev Ophthalmol. 2002; 35: 21-31.

 

(2) McCarty CA, Taylor HR. Μια ανασκόπηση των επιδημιολογικών στοιχείων, που συνδέει την υπεριώδη ακτινοβολία και τον καταρράκτη. Dev Ophthalmol. 2002; 35: 21-31. Το φως του ήλιου και η συχνότητα της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία: The Beaver Dam Eye Study. Α arch opthalmol, 122, 750-757. Νέες ανακαλύψεις και θεραπείες στη φωτοτοξικότητα του αμφιβληστροειδούς, Serge Picaud et Emilie Arnault, Points de Vue 68, Άνοιξη 2013.

 

(3) Σε συνδυασμό με το Crizal Sun UV.